Strona główna » Ogłoszenia » Konkurs „Pożegnanie lata” – Wyniki

Konkurs „Pożegnanie lata” – Wyniki


Kochani!

Otrzymałam bardzo dużo wspaniałych przepisów i bardzo trudno, było mi wybrać zwycięzcę…

Każdy przepis był wyjątkowy, pełen cudownych darów lata, kolorowy i smaczny.

Do ostatniej chwili, nie mogłam zdecydować, który przepis powinien wygrać. Pomógł mąż…:)

Konkurs wygrywa przepis Magdy Mentel na konfiturę malinowo-waniliową.

Przepis jest prosty, cudowny i tak jak napisała, sama autorka pozwala na zamknięcie lata w słoiku…:)

http://www.tastyy.blogspot.com/

Gratuluję!

DSC_7656Przepis (cztery słoiczki):
2kg malin
400g cukru
1 laska wanilii
Maliny przesypać do dużego garnka i zasypać cukrem. Dodać nasionka z wanilii i pustą laskę. Postawić garnek na palnik i gotować przez około 1 godzinę 30 minut. Od czasu do czasu należy delikatnie mieszać całość, aby uniknąć przypalenia. Po upływie czasu wyjąć laskę wanilii i gorąco konfiturę przekładać do suchych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem, do ostygnięcia.

 

Chciałabym również wyróżnić Angelikę Pawełczyk za przepis na słodki letni obiad.

DSCN3800

Składniki:
– 120 g drobnego makaronu
– 1 duża nektarynka
– 100 g malin
– 20 g małych rodzynek
– 100 g jogurtu naturalnego
– 20 g wiórków kokosowych
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 2- 3 szczypty czarnuszki
– 2 gałązki mięty
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
W między czasie na suchej patelni podprażyć wiórki kokosowe, aby nabrały złotego koloru, chwilę ostudzić i dodać do jogurtu naturalnego, wszystko wymieszać i odstawić.
Nektarynkę pokroić na plasterki, następnie przepołowić je na pół, zostawiając kilka plasterków do dekoracji.
Ugotowany, gorący makaron przenieść na patelnię. Dodać pokrojone nektarynki i większość malin, zostawiając kilka do dekoracji. Dodać cynamon i smażyć wszystko, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać, wtedy zdjąć z ognia.
Na talerz nałożyć porcję makaronu, udekorować pozostałymi owocami, obsypać rodzynkami, czarnuszką i listkami mięty. Jogurt przelać do miseczki na dipy i podawać razem z makaronem.

http://iadorecinnamon.blogspot.com/2013/08/sodki-letni-obiad.html

 

Jeszcze raz dziękuje za wszystkie przesłane przepisy i zdjęcia!

Był to mój pierwszy konkurs i myślę, że nie ostatni! 🙂

 

Reklamy

3 thoughts on “Konkurs „Pożegnanie lata” – Wyniki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s