Strona główna » Owoce » Szarlotka z jabłkami, brzoskwiniami i kruszonką

Szarlotka z jabłkami, brzoskwiniami i kruszonką


2222

Przyznaje się – złamałam swoją dietę:) Jednak nie żałuję, bo ta szarlotka jest grzechu warta:)

To ciasto jest cudowne! Idealne w sytuacji awaryjnej i nie ma prawa się nie udać:)

Jabłka i cynamon to duet idealny, a tutaj jest jeszcze pachnąca i soczysta brzoskwinia:)

Takim ciachem, można witać jesień z uśmiechem na twarzy:)

Składniki na ciasto:

  • 160 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 370 g mąki jabłko3

Składniki na nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • cynamon

Składniki na kruszonkę:

  • 70 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g mąki

Wszystkie składniki na ciasto, oprócz mąki – miksujemy. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm, smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem spód i boki.

Jabłka i brzoskwinię obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy masło i owoce.

Smażymy około 3 minut, dodajemy cynamon. Studzimy i przekładamy na ciasto.

Składniki kruszonki łączymy i wyrabiamy. Posypujemy owoce.

Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni, przez ok. 50 minut.

Smacznego!

ciasto z jabłkami i brzoskiwniami

Reklamy

6 thoughts on “Szarlotka z jabłkami, brzoskwiniami i kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s