Strona główna » Pieczywo » Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami


chleb1

Uwielbiam zapach chleba i jak najczęściej staram się go piec.

Ten, chleb z ziarnami, jest bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Ma cudownie chrupiącą skórkę i najlepiej smakuje z masłem:)

Inspirowałam się przepisem zamieszczonym na stronie http://www.lecker.de – Drei Minuten-Brot

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (do wypieku chleba)
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 100 g siemienia lnianegochleb2
  • 0,5 litra lekko ciepłej wody

Pokruszone drożdże mieszamy z 0,5 litra lekko ciepłej wody i kilkoma łyżkami mąki.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 10-15 minut, do wyrośnięcia.

Po upływie tego czasu, do zaczynu dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy ciasto, około 3 minut.

W osobnym naczyniu mieszamy ziarna. Odkładamy 2 łyżki. Resztę dodajemy do ciasta.

Do keksówki o długości ok. 30 cm, posmarowanej masłem i posypanej mąką, przekładamy ciasto.

Z wierzchu posypujemy ziarnami.

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 stopni, przez 50-60 minut.

Po upieczeniu, studzimy.

Smacznego!

122

Advertisements

One thought on “Chleb z ziarnami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s