Strona główna » Obiady » Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym


pulpety w koperkowym sosie

Klasyka obiadu – pulpeciki w sosie koperkowym:)

Lubicie?

Ja, pamiętam ten smak z dzieciństwa:)

Dla mnie obowiązkowo podawane z buraczkami:)

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 szklanki rosołu
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kubka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz   pulpeciki

Cebulę siekamy drobno i dodajemy do mięsa.

Wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Formułujemy z mięsa małe pulpeciki.

Do garnka wlewamy 1.5 szklanki rosołu i wkładamy do niego pulpeciki.

Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10-15 minut.

Przygotowujemy sos koperkowy. Koperek myjemy i siekamy drobno.

W misie mieszamy jogurt i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek.

Do sosu dodajemy mąkę ziemniaczaną, dolewamy 0,5 szklanki ciepłego rosołu.

Mieszamy i dodajemy do gotujących się pulpetów. Gotujemy, aż sos będzie gęsty.

Podajemy z ziemniakami i buraczkami:)

Smacznego!

w koperkowym sosie pulpeciki

Advertisements

One thought on “Pulpety w sosie koperkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s