Strona główna » Dietetyczne » Pomidory faszerowane kaszą pęczak

Pomidory faszerowane kaszą pęczak


faszerowane pomidory

Kasza jest pożywna i zdrowa. Na naszym stole gości dość często:)

A razem z mięskiem i pomidorkami, stworzyła pyszny duet:)

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy pęczak
  • 150 g mięsa mielonego
  • duża garść żółtej fasolki szparagowej
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • 2 ząbki czosnku   pomidory3

Kaszę gotujemy według przepisu.

Cebulę i czosnek siekamy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso mielone. Całość nadal smażymy.

Myjemy pomidory. Ścinamy ich wierzch , ok. 1/3 wysokości, wybieramy miąższ ze środka i dodajemy go do mięsa.

Fasolkę myjemy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie.

Ugotowaną kaszę i fasolkę dodajemy do mięsa.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Do wydrążonych pomidorów nakładamy przygotowany farsz, przykrywamy je ściętym wcześniej wierzchem.

Pomidory przekładamy do żaroodpornego naczynia, dno naczynia można posmarować oliwą.

Pieczemy przez 15 minut, w temperaturze 180 stopni, aż skórka pomidorów zacznie pękać.

Podajemy na ciepło.

Smacznego!

faszerowane pomidory3

 

Advertisements

7 thoughts on “Pomidory faszerowane kaszą pęczak

  1. oh nie wierze,dziś zrobiłam i podałam mojemu synkowi, który pomidorów nieznosi. Zjadł ze smakiem i pyta mnie co to było 😀 dzięki wielkie za to, w koncu wmusiłam w niego pomidora! wrzuc ten przepis na dietetyczne przepisy figury na facebooku, totalnie mozesz wygrac tymi ambrozjami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s