Strona główna » Dietetyczne » Cukinia faszerowana mięsem mielonym, pomidorami i ryżem

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, pomidorami i ryżem


cukinia faszerowana mięsem

Bardzo lubię faszerowane warzywa:)

Dzisiaj pomysł na cukinię faszerowaną mielonym mięsem…

I obiad gotowy:)

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża bazylia
  • ewentualnie ser żółty

Cebulę siekamy, szklimy na oliwie, dodajemy mięso i czosnek. Podsmażamy.

Pomidory myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Bazylię siekamy i dodajemy do farszu. Doprawiamy do smaku. Smażymy ok. 10 minut.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy dodajemy do mięsa.

Cukinię myjemy, kroimy na pół. Wydrążamy tzw. łódeczkę. Środek cukinii, dodajemy do mięsa. Całość dusimy, jeszcze przez kilka minut.

W wydrążone cukinie, nakładamy farsz.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierz można dodać żółty ser.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez 30-40 minut, do momentu, aż cukinia będzie miękka.

Smacznego!

cukinia z mięsem

Advertisements

6 thoughts on “Cukinia faszerowana mięsem mielonym, pomidorami i ryżem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s