Strona główna » Obiady » Placuszki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowo-bazyliowym

Placuszki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowo-bazyliowym


placuszki z cukinia, marchewką sosem

Kolejny pomysł na cukinię:) Delikatne, pyszne placuszki z dodatkiem marchwi:)

Częstujcie się:)

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sos:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku    4plac
  • sól
  • pieprz

Warzywa myjemy. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew obieramy i również ścieramy.

Dymkę razem ze szczypiorkiem drobno siekamy.

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Jajko ubijamy z mlekiem.

Łączymy składniki mokre i suche. Jeśli ciasto jest rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki.

Dodajemy dobrze wyciśniętą cukinię, marchew i cebulę. Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Wkładamy do lodówki na pół godziny.

Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.

Odsączamy na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.

Bazylię siekamy, czosnek wyciskamy. Dodajemy do jogurtu. Doprawiamy. Mieszamy.

Placuszki podajemy z sosem.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s