Strona główna » Obiady » Zupa ze świeżego szpinaku z serem ricotta

Zupa ze świeżego szpinaku z serem ricotta


szpinakowa

Zupa ze świeżego szpinaku jest pyszna!

Moim zdaniem w smaku podobna do zupy szczawiowej (jeśli ktoś miał okazję smakować), ale pozbawiona jest tej kwaskowości, którą nadaje szczaw.

To lekka zupa, ugotowana na dobrym wywarze drobiowo-warzywnym, to fajny pomysł na obiad.

Zresztą, co tu dużo mówić – szpinak jest po prostu zdrowy!:)

Składniki:

  • wywar drobiowo-warzywny – klik
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 125 g sera ricotta
  • 2 łyżki masła
  • kilka ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Gotujemy wywar drobiowo-warzywny.

Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak. Dusimy, przez kilka minut. Dodajemy ser ricotta, smażymy przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Lekko przestudzony szpinak, dodajemy do wywaru, doprawiając zupę solą i pieprzem.

Ser ricotta, możemy zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Do szpinaku, możemy również dodać, drobno posiekany ząbek czosnku.

Smacznego!

Reklamy

2 thoughts on “Zupa ze świeżego szpinaku z serem ricotta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s