Strona główna » Przepisy » Drożdzowe rogaliki

Drożdzowe rogaliki


rogale

Pola ma już miesiąc:) Jest słodka!

I mimo, że ostanio nie chce spać, udało mi się coś przygotować dla mojego łasucha:)

Jest słodko, ale troszkę zdrowiej:)

Rogaliki przygotowałam z nadzieniem z jabłek, ale każde inne nadzienie będzie super.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 42 g drożdzy
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 jajka

Sypkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, śmietanę oraz jajka. Kruszymy drożdze.

Ciasto wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Gotowe ciasto, dzielimy na 4 części. Każdą z części, wykładamy na stolnicę (kuchenny blat) posypaną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm i dzielimy je na trójkąty. Na każdym z trójkątów, układamy nadzienie i zawijamy ciasto od podstawy trójkąta.

Rogale pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut.

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

rogaliki2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s