Strona główna » Przepisy » Pieczone jabłka pod kruszonką

Pieczone jabłka pod kruszonką


jabłka pod kruszonką

Wielkie odliczanie rozpoczęte:)

To już kwestia kilku dni… Nasza malutka, już niedługo będzie z nami:)

Jest stres, ale i wielkie szczęście:)

Wczoraj miałam ochotę na coś szybkiego i słodkiego, więc długo nie myśląc przygotowałam jeden z moich ulubionych deserów – pieczone jabłka pod kruszonką – przepis łatwy, szybki i bardzo smaczny:)

Polecam!

Składniki:

  • 6 kwaśnych jabłek (tarkowane lub krojone)
  • cynamon
  • pół opakowania płatków migdałów
  • 6 łyżeczek płatków owsianych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy lub tarkujemy. Możemy je podsmażyć na patelni z odrobiną cukru waniliowego i cynamonu (ilość według uznania).

Cukier, mąkę i masło łączymy i wyrabiamy, tak aby powstała sypka masa.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy jabłka. Posypujemy płatkami owsianymi i migdałami (możemy zastąpić rodzynkami, żurawiną). Na wierzchu posypujemy przygotowaną kruszonką.

Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez ok. 40 minut.

Podajemy na ciepło z bitą śmietaną lub lodami:)

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s