Strona główna » Babeczki » Czekoladowo – wiśniowe babeczki

Czekoladowo – wiśniowe babeczki


babeczka2

Do ich przygotowania zainspirowała mnie Magdalena, z którą ostatnio rozmawiałam na temat idealnego przepisu na babeczki:)

Te są miękkie i delikatne, wiśniowy dżem nadaje im wilgoci:)

Przepis autorstwa Nigelli Lawson, więc musiało się udać:)

Znikają w ekspresowym tempie:)

Składniki na 12 babeczek:

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu wiśniowego    babeczki
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • wiśnie do dekoracji

Masło roztapiamy. Dodajemy połamaną czekoladę. Chwilę podgrzewamy. Ściągamy z palnika, mieszamy do roztopienia. Dodajemy dżem, cukier, szczyptę soli i jajka. Mieszamy do dokładnego połączenia, wszystkich składników. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość mieszamy.

Gotową masę przekładamy do formy do muffinek, wyłożonej uprzednio papilotkami, do 3/4 wysokości papierka.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Przed wyjęciem z papierków babeczki studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i kremówkę, mieszamy do gładkiej masy. Polewamy po muffinkach.

Ozdabiamy wiśniami.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s