Strona główna » Przepisy » Domowy paprykarz

Domowy paprykarz


paprykarz

Ja osobiście bardzo lubię paprykarz:)

Nie jestem jednak przekonana, do tych gotowych „puszkowych” wersji… Głównie dlatego, że lubię wiedzieć co jem:)

Przepis na paprykarz jest szybki i łatwy w przygotowaniu, jeśli ktoś lubi wędzoną rybkę warto spróbować:)

Polecam!

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 50 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • olej

Ryż gotujemy na sypko.

Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy ziele i liść laurowy. Wsypujemy marchewkę  i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy przyprawy.

Doprawiamy papryką, solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Całość mieszamy z ryżem i makrelą. Doprawiamy do smaku.

Paprykarz najlepiej schłodzć w lodówce przez noc. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s