Strona główna » Owoce » Krajanka z truskawkami

Krajanka z truskawkami


krajanka

Kruche i lekkie ciasto. Niezwykłe połączenie płatków owsianych z owocami.

A zapach… pycha:)

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g płatków owsianych
  • 250 g miękkiego masła
  • 140 g cukru trzcinowego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 100 g migdałów
  • 250 g truskawek (mogą być mrożone)

W naczyniu wymieszać mąkę , płatki owsiane i masło. Wyrobić palcami, jak na kruszonkę. Dodać skórkę z cytryny, cukier i 3/4 płatków migdałów. Całość powinna mieć konsystencję klejącej kruszonki.

2/3 kruszonki, przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na niej ułożyć owoce, na nie wysypać resztę kruszonki. Posypać resztą migdałów.

Piec w temperaturze 190 stopni, przez 40 minut. Upieczone ciasto, pokroić na części, póki jest jeszcze ciepłe.

Smacznego!

krajanka kawałek2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s