Strona główna » Obiady » Ryżowa zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem

Ryżowa zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem


zapiekanka4

Pomysł na prostą i szybką w przygotowaniu zapiekankę. Można użyć dowolnych grzybów, jak również przygotować wersję wegetariańską – zawsze będzie smacznie:)

Mój łasuch poleca!

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki smażymy na maśle z cebulką, aż odparują. Doprawiamy do smaku. Kurczaka smażymy.

Śmietanę mieszamy z żółtkami i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowany ryż, mieszamy z pieczarkami i kurczakiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s