Strona główna » Obiady » Piersi z kurczaka w sosie pomarańczowo-miodowym

Piersi z kurczaka w sosie pomarańczowo-miodowym


kurczak5

Do Torunia powróciła zima. Jest mroźno i ponuro. A my odliczamy już dni do narodzin naszej malutkiej:)

Dzisiaj przepis na obłędnie pomarańczowego kurczaka:)

Składniki na dwie porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • pół cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz

Piersi z kurczaka, myjemy i dzielimy, każdą z nich na pół. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę masła. Cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do masła. Smażymy na małym ogniu. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok. Wlewamy do cebuli. Drugą pomarańczę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do sosu. Dokładamy kolejną łyżkę masła i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez kilka minut na małym ogniu.

Gotowym sosem, zalewamy kurczaka i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!

kurczak3

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s