Strona główna » Obiady » Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku


mek nal

Nadrabiam zaległości:)

Dzisiaj przepis na naleśniki po meksykańsku. Dużo warzyw i mięsa:)

Polecam!

Składniki na ciasto naleśnikowe (przepis męża):

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • pół opakowania fasoli szparagowej zielonej
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • papryka słodka

Składniki na sos czosnkowy:

  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego

Z przygotowanego ciasta, smażymy naleśniki.

Mięso mielone smażymy na rozgrzanej pateli. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Myjemy i kroimy w kostkę paprykę. Dodajemy puszkę pomidorów, fasolę czerwoną, kukurydzę, fasolkę szparagową. Doprawiamy do smaku. Całość smażymy przez kilkanaście minut.

meks2

Gotowy farsz, rozkładamy na wcześniej usmażonych naleśnikach.

naleśnik2

Naleśniki zwijamy. Możemy posypać na wierzchu startym serem.  Zapiekamy przez kilka minut w piekarniku.

Całość podajemy z ulubionym sosem. Polecam sos czosnkowy lub pomidorowy.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s