Strona główna » Obiady » Pierogi ruskie

Pierogi ruskie


pierogi

Myślę, że nie ma osoby, która nie lubi pierogów. W naszej rodzinie, jada się pierogi zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Według mnie najlepsze, są pierogi ruskie – czyli te z farszem z ziemniaków i twarogu.

Najlepiej smakują, te robione przez mamę i babcię:)

Chociaż na moje pierogi mąż też nie narzeka:)

Składniki na ciasto (ok. 70 sztuk):

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 0,5 litra ciepłej wody

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto.

Składniki na farsz:

  • ok. 1kg ziemniaków
  • 400 g twarogu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, wystudzone mieszamy z twarogiem. Cebulę, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie, dodajemy do farszu. Doprawiamy do smaku, solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy koła. W środek, każdego z nich nakładamy farsz łyżeczką. Brzegi pierogów zlepiamy razem, gotujemy w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s