Strona główna » Dietetyczne » Marchewkowe placuszki

Marchewkowe placuszki


marchew2

Już nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłam te placuszki, a są cudownie miękkie, puszyste i lekko słodkie.

A ich kolor jest bajeczny:)

Dla osób, którzy są tak samo jak ja smakoszami marchwi, to idealny przepis:)

Składniki na porcje dla dwóch osób:

  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach (3-4 sztuki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Do startej marchewki dodajemy 2 źółtka, mąkę, cukier i sól. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z marchewkową masą.

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s