Strona główna » Przepisy » Karpatka

Karpatka


karpatkaxxxx

Nie ukrywam, że bałam się tego przepisu. Okazało się, że nie taka straszna ta karpatka:)

W przygotowaniu nieco czasochłonna, ale myślę, że ciasto jest warte czasu spędzonego w kuchni:)

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • szklanka wody przegotowanej
  • 120g margaryny bądź masła (polecam masło)
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę:

  • 300g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 2.5 szklanki mleka

Wodę gotujemy z masłem, po odstawieniu z ognia dodajemy mąkę, następnie mieszamy i gotujemy 3min mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Studzimy.

Po wystudzeniu dodajemy jajka i miksujemy dodając proszek i sodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Blachę (okrągłą) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, tak aby stworzyło cienką warstwę. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez  pół godziny. To samo robimy z drugą częścią ciasta.

Mleko (2szklanki) gotujemy z cukrem. Do reszty mleka dodajemy obie mąki i żółtka. Przygotowane składniki dodajemy do wrzącego mleka i razem gotujemy do konsystencji budyniu. Studzimy.

Masło rozcieramy mikserem dodając po łyżce budyniowej masy, do uzyskania gładkiej masy. Upieczone ciasto przekładamy kremem i studzimy dosyć długo (ok.2-3godziny).

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s