Strona główna » Przepisy » Faworki

Faworki


gotowe faworki

Wspólnie z mężem zrobiliśmy faworki. Muszę przyznać, że większość czynności wykonał mąż:)

Przepis na faworki w nieco zdrowszej wersji, bo zamiast śmietany, dodaliśmy jogurt naturalny a ocet zastąpiliśmy sokiem z cytryny.

Wyszło bardzo smacznie:)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • cukier puder do obsypania faworków
  • 1 litr oleju do smażenia

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy. Im cieńsze ciasto tym faworki bardziej kruche.

wałkowanie

Ciasto tniemy na cienkie paski, które kroimy na 2-3 części.

wałkowanie2

Każdy prostokąt nacinamy, aby można było wywinąć faworka.

wałkowanie3

faworki

Gotowe faworki smażymy w oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu.

Obsypujemy cukrem pudrem i zajadamy:)

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s