Strona główna » Przepisy » Kruche ciasto z waniliową pianką i owocami

Kruche ciasto z waniliową pianką i owocami


kruche z wiśniami

Delikatne, waniliowe, owocowe:)

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać 1 – 2 łyżki wody. Ciasto dzielimy na 2 części – 60% i 40%, każdą część zawijamy w folię spożywczą, mrozimy. Tą czynność można wykonać dzień wcześniej.

Blachę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód na tarce ścieramy większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Składniki na waniliową piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40g)
  • 1/2 szklanki oleju

Pozostałe składniki:

  • owoce ( w moim przypadku wiśnie)

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by
dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej i miksujemy.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Układamy owoce. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut.

Smacznego!

kruvche3

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s