Strona główna » Przepisy » Orzechowiec

Orzechowiec


orzechowiec

Inaczej zwany miodownikiem. Cudownie orzechowo-miodowe ciasto z powidłami śliwkowymi.

Ciasto, które szczególnie kojarzy mi się z okresem świątecznym.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki (3 szklanki)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na polewę orzechową:

  • 30 dag orzechów włoskich
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki na krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Ciasto należy zagnieść i podzielić na dwie części. Piec, każdą z części przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Margarynę rozpuścić, dodać miód, cukier i orzechy.

Mleko zagotować z mąką, dodając budyń.

Masło utrzeć z cukrem pudrem.

Wymieszać z przestudzoną masą budyniową.

Na spód ciasta wyłożyć powidła śliwkowe lub porzeczkowe, na nie wyłożyć masę budyniową, przykrywając ją 2 częścią ciasta. Na wierzch wylać polewę orzechową.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.

Smacznego!

orzechowiec 3

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s