Strona główna » Przepisy » Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście


szarlotka

To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast.

Cudownie kruche ciasto pachnące masłem i wspaniałe połączenie jabłek i cynamonu.

Wypróbowałam kilka przepisów i uważam, że ten jest najlepszy.

Ciasto niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu i w dodatku znika w ekspresowym tempie:)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon

Wszystkie składniki łączymy, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Mrozimy przez dwie godziny.

Jabłka smażymy, dodając według uznania cukier i cynamon.

Jedną z części ciasta ścieramy na tarce na spód blaszki, układając na nie usmażone i przestudzone jabłka.

Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.

Pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

szarlotka2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s